Titia Liese

Titia Liese

In november 2014 leerde ik Titia Liese persoonlijk kennen tijdens de ‘Basisworkshop Verlaat Verdriet’.

Een half jaar daarvoor kwam ik per toeval de site www.verlaatverdriet.nu tegen. Alles wat ik las was zo herkenbaar, alsof er over mij werd geschreven.

Ik had voor ‘basisworkshop Verlaat Verdriet’ zelf al stappen in het proces ondernomen; een beeld voor mijn vader gemaakt mijn ‘Papabeeld’ en deze in mei 2014 in het Kaunertal in Oostenrijk geplaatst.

Ik bestelde het ‘Verlaat Verdriet (Ver)Werkboek’. Zo veel herkenning en ik ging steeds meer begrijpen waarom bepaalde dingen bij mij anders dan anderen zijn gelopen. Ik kreeg steeds weer de bevestiging van ‘Ik ben niet gek’. Ik werd begrepen.

Deze bevestiging kreeg ik ook tijdens de ‘basisworkshop Verlaat Verdriet’. Doordat de theorie verteld en beeldend werd gemaakt kwam het bij mij nog meer binnen. Als er iets onduidelijk was kon ik mijn vragen direct stellen. Titia kan het zo duidelijk uitleggen.

Voor mij is het na de ‘basisworkshop Verlaat Verdriet’ niet gestopt. In 2015 volgde ik de workshop ‘Heel je leven’.  Dit heeft mij nog meer inzicht gegeven en geholpen om weer een stuk verder te komen in mijn proces. 

Alle onderstaande boeken van Titia Liese hebben mij zeer geholpen om inzicht te krijgen op het thema Verlaat Verdriet. Het heeft geholpen om met mijn eigen proces aan de gang te gaan en te komen waar ik nu sta.

Zonder de deskundige hulp, bemoedigende woorden, sturing, luisterend oor en begrip van Titia Liese was ik nooit zo ver gekomen. Titia heeft mij uitgenodigd deuren te openen en ik heb zelf besloten  om hier doorheen te gaan. Ik ben Titia hiervoor zeer dankbaar.

 


Teruggaan, om verder te kunnenTeruggaan, om verder te kunnen. Parels van Verlaat Verdriet.

Titia Liese
Uitgever: Funale
Jaar: 2011
ISBN: 9789078163046

In Teruggaan, om verder te kunnen beschrijft Titia Liese op eenvoudige maar indringende wijze diverse gevolgen van jong ouderverlies. Samen met een keur van ervaringsgenoten laat ze je zien wat het je oplevert als je de tijd neemt om stil te staan bij het vroege verlies van je ouder(s) en hoe je – op een bij jou passende manier – met je verlaat verdriet om kunt gaan. Een verlaat rouwproces neemt je mee van overleven naar leven. Je moet het zelf aanTekening Teruggaan, om verder te kunnengaan, Stilstaan, om verder te kunnen laat je ervaren dat je het niet meer alleen hoeft te doen.

‘Tijdens het lezen van het Teruggaan, om verder te kunnen. Parels van Verlaat Verdriet ontstond bij mij deze tekening. Alsof toen pas duidelijk werd hoe mijn hele proces in elkaar zat. Het op een eilandje terecht zijn gekomen die steeds kleiner werd. voelsprieten hebben die steeds verder van mijzelf en de buitenwereld af kwamen te staan’. Stephanie, 14 jaar toen ik mijn vader verloor. 

 


Verlaat Verdriet (Ver) WerkboekVerlaat Verdriet (Ver)Werkboek.

Titia Liese
Uitgever: Funale
Jaar: 2008
ISBN: 9789078163022

Het Verlaat Verdriet (Ver)Werkboek is in dit proces je gids en biedt je, naast de nodige structuur om overzicht en orde te scheppen, begeleidende informatie over verlaat verdriet en verlate rouw. De interviews en de ervaringsverhalen geven je (h)erkenning en inspireren je op moeilijke momenten om door te gaan met je proces.
Ongeveer een op de dertien Nederlanders verloor als kind een ouder door overlijden. Veel van deze mensen – zowel de oudere als de (veel) jongere – voelen de behoefte, en/of de noodzaak, het verlies van toen – en de gevolgen die dat verlies van toen op hun leven en op de ontwikkeling van hun identiteit heeft gehad en heeft – te onderzoeken en zowel het verlies van toen, als de gevolgen die dat verlies heeft gehad, een nieuwe plaats te geven in hun leven van nu.
In het Verlaat Verdriet (Ver)Werkboek geeft Titia Liese haar kennis van Verlaat Verdriet en verlate rouw aan je door. Het Verlaat Verdriet (Ver)Werkboek helpt je de puzzelstukjes van je leven bij elkaar te zoeken en in elkaar te passen.


Gids voor Verlaat VerdrietGids voor VERLAAT VERDRIET, wegen naar herstel.

Titia Liese
Uitgever: Funale
Jaar: 2015
ISBN: 978-90-78163-08-4

Gids voor VERLAAT VERDRIET is een praktisch handboek voor het proces van herkennen, verkennen, erkennen, onderzoeken, verwerken en helen van de gevolgen van jong ouderverlies. Bestemd voor ieder die wordt geraakt door de levenslange invloed van het vroege verlies van een ouder.

‘Geeft de problematiek helder weer, zonder poespas en vertelt ook nog dat het niet hopeloos is.’
‘Er ging een wereld voor me open.’
‘Zo logisch allemaal.’
‘Wat was het heerlijk om het te lezen.’
‘Duidelijk, consequent en zeer de moeite waard.’
‘Helend en versterkend.’
‘Dicht bij de mensen.’

Direct bestellen


Gat in je ziel. Helen door schrijven

Verlaat Verdriet: over de gevolgen van jong ouderverlies

Het vroege verlies van je ouder(s) veranderde je leven. Voorgoed. Je paste je aan. Leegte. Gemis. Verdriet. En soms ook helemaal niets. Je groeide op. Het gat in je ziel groeide met je mee. Soms bewust. Soms onbewust. Maar toch altijd ergens in je verborgen. Er is zoveel gebeurd in je leven. Zoveel niet gebeurd. Het gat in je ziel is er en vraagt om heling. Maar hoe? Waar begin je? Welke thema’s spelen in je leven? Met welke puzzelstukjes heb je te maken? Waar vind je ze? Hoe passen de puzzelstukjes in elkaar?

Dit boek opent deuren

Gat in je ziel. Helen door schrijven is een collectie van de meest opmerkelijke, inzichtvolle, zielsroerende blogposts die eerder zijn gepubliceerd op deze site.
Dit boek opent deuren.
Jijzelf bepaalt of je er doorheen wilt gaan.

Direct bestellen

Rouwverwerking: verlate rouw

Over Gat in je ziel

De treffende illustraties maken van dit boek over Verlaat Verdriet en verlate rouwverwerking een feest van herkenning en erkenning, ondanks de vaak verdrietige en schrijnende thema’s. De vele bekende en minder bekende Verlaat Verdriet-thema’s maken dit toegankelijke en prettig leesbare boek geschikt voor

Verlaat Verdriet -ers die nog bezig zijn hun Verlaat Verdriet-thema’s te ontdekken en te onderzoeken;

Verlaat Verdriet-ers die nog weer eens willen lezen hoe zit het ook al weer?;

Hulpverleners die hun kennis van Verlaat Verdriet willen verdiepen en verbreden;

Ieder die meer wil weten over de talrijke gevolgen van jong ouderverlies op de langere termijn.